Saturday, 11 December 2010

Interviste ekskluzive me njeriun qe strehoi Julian Assange ne Londer

Nga Londra
Muhamed Veliu

Dalja e fundit në publik e Julian Assange ishte më 4 nëntor gjatë në konference në Zvicër. Pas kësaj date ai ka qëndruar në Angli në dy adresa të ndryshme njëra prej tyre ndërtesa e “Frontline Club” një vend takim i gazetarëve britanikë dhe atyre ndërkombëtarë.
Njeriu i fundit që ka takuar thelemeluesin e Wikileaks përpara se ai të hynte në stacionin e policisë ishte Vaughan Smith, themeluesi “FrontLine Club”. Korrespondenti i Top Channel e ka takuar ate në sallën e konferencave të Front Line Club nga ku Assange më 26 Korrik anoncoi mekanizmin e lëshit të dokumentave sekrete për luftën në Irak dhe Afganistan. Fillimisht Smith u pyet nëse ai u suprizua që zotit Assange nuk ju lejua liria me kusht.

"U suprizova shumë. Unë isha në të njëjtën makinë nga cila e coi në rajonin e policisë. E rikujtoj momentin kur ai vendosi të hyjë në polici, kur më tha se ishte i bindur që do t'i lejohej liria me kusht. Kjo ishte një nga arsyet përse ai u vetëdorëzua. Nuk arrita ta kuptoj përse gjykatësi nuk e lejoi një gjë të tillë pas vetëdorëzimit", thote Smith.

Front Line club është përshkruar në mediat britanike si “selia sekrete e Assange në zemër të Londrës”.

"Julian Assange e ka përdorur Frontline Club si një bazë të tijën në Londër gjatë 4-5 muajve të fundit. Ai nuk ka qëndruar këtu gjatë të gjithë kohës pasi ka udhëtuar për në Suedi apo vende të tjera por ishte Frontline Club ishte një vend qëndrimi i vazhdueshëm për të. Ai pagoi për dhomën ku qëndronte njësoj në Clubet e tjera. Unë isha shumë i interesuar të kisha këtu një njeri interesant shumë të informuar. Edhe gazetarët antarë të club-it tonë e donin një dicka të tillë. Unë i kam pyetur antarët tanë se cfarë mendonin pasi disa e njihnin disa të tjerë jo. Morëm një përgjigje pozitive nga të gjithë ata", shton Smith.

Voughan Smith beson se akuzat për ngacmim seksual nuk qëndrojnë.

"Unë nuk i besoj ato por natyrisht tani kemi të bëjmë me procedura ligjore. Kam biseduar me pesë gazetarë të cilët i kanë investiguar këto akuza. Cdonjëri prej tyre më ka pohuar se ato nuk qëndrojnë sipas pikëpamjes së tyre. Jam shumë rretha dyshues rreth tyre. Fillimisht ai u akuzua dhe më pas ato u rrëzuan nga një prokuror që tha se akuzat nuk qëndronin. Provat ishin të pa mjaftushme. Ai pyeti që mund të largohej nga Suedia pasi qëndroi atje për 40 ditë. Ata kishin kohën e mjaftushme për t'u marrë me këtë cështje. Kur u rikthye në Londër papritur akuzat u ringritën. Unë besoj se një presioni është ushtruar. Këto që them janë bazuar në thëniet e gazetarëve që unë kam biseduar të cilët kanë investiguar këtë cështje", tha Smith.

Sipas Voughan Smith një ish-kameraman në Afganistani ne dhe Kosovë Wikileaks nuk ka shkaktuar dëm ne jetën e njerëzve sic pretendon Amerika.

"Nuk besoj në një gjë të tillë. është e vështirë të thuash se cfarë mund të ketë ndodhur pas këtyre publikimeve. Ne duhet të presim të paktën pesë vjet dhe të shikojmë. Duhet të kuptojmë. Nuk është WikiLeaks që direkt po bën shpërndarjen. WikiLeaks është duke bashkëpunuar me pesë gazetat më të mëdha në botë, të cilat janë duke bërë redaktimet e nevojshme duke fshirë emrat. Eshtë gabim të fokusohemi vetëm tek Wikileaks dhe harruar faktin që dokumentat po kalojnë nëpër kanalet mediatike. Unë jam shumë i qetë me këtë aspekt", shton Smith.

I pyetur nese zoti Smith beson se me 14 dhjetori Assange do t'i lejohet liria me kusht, ai u pergjigj:

"Shpresoj shumë. Për mua do të jetë një tronditje nëse nuk rifiton lirinë me kusht. Një prej shumë gjërave që më shqetëson është ajo që më është thënë nga avokatët e tij të cilët e kanë të vështirë të takojnë dikë që është në burg . Ata kanë vetëm dy orë kohë për ta takuar dhe bashkëbiseduar nga ku mund të ndërtojnë një stategji, një marrëdhënie me klientin që duhet për ta mbrojtur atë sa më shumë që të jetë e mundur. Nuk është aspak një gjë e mire të jesh në të tilla pozita. Kjo është me të vërtetë për t'u shqetësuar".

Më shumë se një ekstradim i Assange në Amerinë për zotin Smith do të kishte vlerë gjetja e një kontrolli më të mirë të internetit.

"Nuk e di nëse ndonjëherë ata do t'ia arrijnë ta ekstradojnë. Mbase ata do të ndryshojë ndonjë ligj kjo nuk do të jetë e drejtë. Shumë njerëz do të mërziten nga një veprim i tillë. Që tani shumë njerëz në Angli janë të shqetësuar. Nëse ai shkon në burgjet amerikane shumë e shumë njerëz do të mërziten. Kjo nuk do të jetë një dicka këndshme. Më mirë le të punohet se si në këtë botë moderne duhet të sillen me WikiLeaks, me internetin për ta kontolluar me mënyra të reja dhe jo arrestuar një njeri që quhet Julian Assange", tha Smith.

Pavarisht deëshirës prej një miku të Assange që ta shikojë atë të lirë , Von Smith e ka mëse të qartë se beteja SHBA kundra Assange do të jetë e gjatë dhe e vështirë.

Blog Archive

About Me

Veliupress


View My Stats